Matkustaminen on asia, jota monet ihmiset rakastavat. Matkustellessa oppii paljon muusta maailmasta ja oma mielikuva maailmasta avartuu huomattavasti. Ihmisillä voi myös olla erilaisia syitä matkustaa. Osa saattaa matkata töiden takia, jotkut lomalle, ja joku toinen saattaa suunnata opiskelemaan. Oli syy mikä tahansa, on matkailu lähes poikkeuksetta uusi ja erilainen kokemus.

Joissakin tapauksissa itse matkustaminen eli päämäärään pääseminen voi olla se tylsin ja työläin vaihe. Silloin yleensä vain odottaa, että olisi jo perillä kohteessa. Tällöin aika voi käydä pitkäksi ja silloin olisikin hyvä hetki kaivaa esille omat lempikirjat, unilaput, pelit tai netticasinot. Esimerkiksi kolikkopelien pelaaminen voi olla hyvinkin rentouttavaa matkan aikana, ja niiden parista saattaa löytyä jopa teemoja, jotka viittaavat omaan tulevaan matkakohteeseen.

Miksi ihmiset matkustavat?

  1. Maailmasta saa laajemman kuvan

Yksi matkailun ehdottomista plussista on se, että pääsee osaksi sellaista maailmaa, joka ei ole itselle entuudestaan tuttu. Erilainen kieli, makuelämykset, toisenlainen toiminta sosiaalisissa tilanteissa, tapojen vaihtuminen sekä erilainen uskonto ovat kaikki asioita, joita uudessa ympäristössä kohtaa päivittäin. Aluksi ne voivat tuntua hyvinkin vierailta ja oudoilta, mutta siinä vaiheessa ihmisen kannattaa vain olla avoin. Kun kokee palan jotain toista paikkaa, yllättyy siitä, miten suuri ja erilainen paikka maailma oikeasti on.

  1. Ansioluetteloon tulee mukava lisä

Mikäli ulkomailla on oleskellut pidempään, tulee siitä mainio lisä perinteiseen ja tylsään ansioluetteloon. Mikäli ulkomailla on asunut pitkään, harjoitellut kieltä, tehnyt vapaaehtoistyötä tai tehnyt jotain muuta erikoista, tulee se kantamaan tulevaisuudessa hedelmää. Nämä eivät siis ainoastaan rikastuta maailmankatsomustasi, vaan parantavat mahdollisuuksiasi myöhemmin työelämässä.

  1. Ymmärrys siitä, että olemme kaikki samassa veneessä, kasvaa

Kun ihminen on kotona ja kohtaa erilaisia arjen haasteita, voivat ne tuntua todella koettelevilta ja pahimmillaan saattaa ajatella, että kellekään muulle tällaisia asioita ei koskaan satu. Matkailun avulla oppii ymmärtämään, että ympäri maailmaa ihmiset kokevat samanlaisia haasteita päivittäisissä elämissään. Surua ja iloa löytyy myös muualtakin maailmasta. Tuon tajuaminen on tylsän vastakohta!

  1. Kielitaito kehittyy paremmaksi

Ulkomaanmatka on oiva tilaisuus kehittää omaa kielitaitoa. Ennen matkaa saattaa esimerkiksi opetella jotain olennaisia lausahduksia, mutta itse kohteessa näkee ja oppii jatkuvasti uusia sanoja, joita sitten muistelee myöhemmin matkalta palatessa. Ja mikäli ulkomailla viipyy yhtään pidempään, tulee kielitaito ainakin sen yhden kielen osalta kehittymään roimasti.

  1. Omalta mukavuusalueelta voi poistua

Ihmiset ovat usein hyvin mukavuudenhaluisia. Se on juuri paras keino siihen, mikäli ei halua muuttua laisinkaan. Siksi olisi äärimmäisen hyvä, että ihminen haastaisi itseään edes välillä, ja kokeilisi jotain uutta ja erilaista. Se ei varmasti tunnu aluksi mukavalta, koska kaikki uusi ja erilainen on ahdistavaa ja outoa. Ulkomailla on kuitenkin oiva mahdollisuus astua pois omalta mukavuusalueelta. Teon ei tarvitse olla kovinkaan suuri tai merkittävä, sillä kyseessä voi olla esimerkiksi vieraalle ihmiselle puhuminen tai matkustaminen kohteeseen, joka ei ole itselle tuttu. Vaikka se voi tuntua ahdistavalta, tulee se maksamaan itsensä vähintään kymmenkertaisena takaisin.

  1. Ihminen oppii erilaisesta viestinnästä

Sama viestintä ja kommunikointi, johon on itse tottunut, voi olla ihan erilaista kuin mihin ulkomailla törmää. Yrittipä ostaa uuden tuotteen markkinoilta, jutella kahvihetken aikana tai neuvotella asioista, voi viestintä olla melko monimutkainen asia. Mutta sen oppiminen on myös hyvin palkitsevaa ja antoisaa! Harjoittelemalla oppii, miten erilaisissa tilanteissa kannattaa toimia erilaisten ihmisten kanssa, ja miten vaikeita asioita voisi selittää helpommin ja yksinkertaisemmin.

  1. Matkustelusta saa muistoja koko loppuelämän ajaksi

Ehkä paras asia matkustamisessa on se, että se luo ihmisille erilaisia muistoja. Jonkin uuden ja erilaisen kokeminen on asia, jonka tulee muistamaan koko loppuelämänsä ajan. Oli kyseessä upeat ja erilaiset maisemat, uudenlainen luonto ja ympäristö, uudet ystävyyssuhteet, omituiset ruuat tai täysin uudet kokemukset, joiden pariin ei ennen ole päässyt, tulee nämä asiat muistamaan aina, ja ne tuovat myös aina hymyn huulille. Vaikka reissuissa olisi jotain vaikeuksia, muistelee niitä aina loppujen lopuksi lämmöllä ja ilolla.

  1. Matkustelusta ei saa koskaan tarpeeksi

Matkustelu ei ole sellainen juttu, jonka voi vain hoitaa valmiiksi. Maailma on kuitenkin melko iso ja ihmeellinen paikka, eikä sitä noin vain kolua hetkessä läpi. Kun reissukärpänen puraisee, ei kyseinen haava enää parane. Ihminen haluaa kokea jatkuvasti jotain uutta ja erilaista, ja arkeen palaaminen tuntuu hirveimmältä asialta koskaan.

  1. Suomi on kylmä ja synkkä maa

Suomessa on todella mahtava asua, ja sitä voi tuntea olevansa etuoikeutettu. Suomessa on todella kaunis luonto, ja samaan aikaan täällä on turvallista ja rauhallista. Erilaiset luonnonkatastrofit ovat äärimmäisen harvinaisia ja hanavesi on puhdasta. Ongelmaksi muodostuu monelle kuitenkin kylmyys ja pimeys. Ja saman tutun ja turvallisen ympärillä oleminen voi olla joidenkin mielestä tylsää.  Kun marssii inkojen jalanjäljissä pitkin Perun maita, ajelee pitkin USA:n pitkiä teitä, matkaa läpi Afrikan tasankojen tai reppureissaa Aasiassa, alkaa kotimaa maistua puulta.

  1. Matkasuunnittelu on mukavaa

Mikä onkaan mukavampaa, kuin tutkia läpi tulevan matkakohteen upeita nähtävyyksiä, ravintoloita ja paikkoja, joita sieltä löytyy. Niiden katseleminen saa sukat pyörimään jalassa! Ulkomailta voi usein löytyä hyvinkin eksoottisia ja erilaisia kokemuksia, joita ei voisi koskaan kokea omassa kotimaassa. Kaiken jännittävän ja uudenlaisten asioiden suunnittelu on hyvin jännittävää, ja tuosta tunteesta ei halua koskaan eroon.