Kuluneen vuoden aikana kryptovaluuttamarkkinat ottivat Kiinan hallitukselta useita raskaita iskuja. Markkinat ottivat osumia kuin soturi, mutta kombot ovat vaatineet veronsa monilta kryptovaluuttasijoittajilta. Markkinoiden heikko suorituskyky vuonna 2018 kalpenee verrattuna vuoden 2017 huikeaan tuhannen prosentin nousuun.
Mitä on tapahtunut?
Kiinan hallitus on vuodesta 2013 lähtien ryhtynyt toimenpiteisiin kryptovaluuttojen sääntelemiseksi, mutta ei mitään verrattuna siihen, mikä otettiin käyttöön vuonna 2017. (Katso tästä artikkelista yksityiskohtainen analyysi Kiinan hallituksen antamasta virallisesta ilmoituksesta)
Vuosi 2017 oli kryptovaluuttamarkkinoiden bannerivuosi kaikella huomiolla ja kasvulla, jota ne ovat saavuttaneet. Äärimmäinen hintojen epävakaus pakotti keskuspankin ryhtymään äärimmäisempiin toimenpiteisiin, mukaan lukien alkuperäisten kolikoiden tarjoamisen (ICO) kieltäminen ja kotimaisten kryptovaluuttapörssien rajoitukset. Pian sen jälkeen Kiinan kaivostehtaat joutuivat sulkemaan liiallisen sähkönkulutuksen vuoksi. Monet pörssit ja tehtaat ovat muuttaneet ulkomaille säännösten välttämiseksi, mutta ne ovat pysyneet kiinalaisten sijoittajien saatavilla. Siitä huolimatta he eivät vieläkään pääse pakoon Kiinan lohikäärmeen kynsistä.
Viimeisimmässä sarjassa hallituksen johtamia pyrkimyksiä valvoa ja kieltää kryptovaluuttakauppaa kiinalaisten sijoittajien keskuudessa, Kiina laajensi ”Eagle Eye” -järjestelmää valvomaan ulkomaisia kryptovaluuttapörssejä. Yrityksille ja pankkitileille, joiden epäillään suorittavan liiketoimia ulkomaisten kryptopörssien kanssa ja niihin liittyvää toimintaa, kohdistetaan toimenpiteitä nostorajojen rajoittamisesta tilien jäädyttämiseen. Kiinalaisen yhteisön keskuudessa on jopa ollut jatkuvasti huhuja äärimmäisemmistä toimenpiteistä, jotka on määrä panna täytäntöön ulkomaisilla alustoilla, jotka mahdollistavat kaupankäynnin kiinalaisten sijoittajien kesken.
”Mitä tulee siihen, tuleeko lisää sääntelytoimenpiteitä, meidän on odotettava määräyksiä ylemmiltä viranomaisilta.” Otteita haastattelusta Kiinan julkisen tietoverkon turvallisuuden valvontaviraston ryhmän johtajan kanssa yleisen turvallisuuden ministeriön alaisuudessa 28. helmikuuta
MIKSI MIKSI MIKSI!?
Kuvittele lapsesi sijoittavan säästönsä sijoittaakseen digitaaliseen tuotteeseen (tässä tapauksessa kryptovaluuttaan), jonka aitoutta ja arvoa hänellä ei ole mitenkään varmistua. Hän voi tulla onnekas ja rikastua tai menettää kaiken kryptokulan puhkeamisen yhteydessä. Skaalaa se nyt miljooniin Kiinan kansalaisiin, ja puhumme miljardeista Kiinan yuaneista.
Markkinat ovat täynnä huijauksia ja turhia ICO:ita. (Olet varma, että olet kuullut uutisia ihmisistä, jotka lähettävät kolikoita satunnaisiin osoitteisiin lupaamalla kaksinkertaistaa sijoituksensa ja ICO:ista, joissa ei yksinkertaisesti ole järkeä). Monet tietämättömät sijoittajat etsivät sitä rahansa vuoksi, eivätkä välittäisi sen takana olevasta teknologiasta ja innovaatioista. Monien kryptovaluuttojen arvo on johdettu markkinoiden spekulaatiosta. Vuoden 2017 kryptobuumin aikana osallistu mihin tahansa ICO:han joko kuuluisan neuvonantajan, lupaavan tiimin tai kunnollisen hypetyksen kanssa, ja sinulle taataan vähintään 3X sijoituksesi.
Yrityksen ja sen taustalla olevan teknologian ymmärtämisen puute yhdistettynä ICO:iden lisääntymiseen on resepti katastrofiin. Keskuspankin jäsenet raportoivat, että lähes 90 % ICO:ista on petollisia tai niihin liittyy laitonta varainhankintaa. Mielestäni Kiinan hallitus haluaa varmistaa, että kryptovaluutta pysyy ”hallittavana” eikä liian isona epäonnistuakseen kiinalaisessa yhteisössä. Kiina ottaa oikeat askeleet kohti turvallisempaa, säännellympää kryptovaluuttamaailmaa, vaikkakin aggressiivista ja kiistanalaista. Itse asiassa se saattaa olla paras siirto, jonka maa on tehnyt vuosikymmeniin.
Aikooko Kiina esittää uhkavaatimuksen ja tehdä kryptovaluutoista laittoman? Epäilen suuresti, koska se on melko turhaa tehdä niin. Tällä hetkellä rahoituslaitoksia ei saa pitää hallussaan kryptoomaisuutta, kun taas yksityishenkilöt saavat, mutta he eivät saa harjoittaa kaikenlaista kaupankäyntiä.
Valtion ylläpitämä kryptovaluuttapörssi?
Vuotuisessa ”Kahdessa istunnossa” (nimetty, koska kaksi suurta puoluetta – National People’s Congress (NPC) ja Kiinan kansan poliittisen neuvoa-antavan konferenssin kansallinen komitea (CPCC) osallistuvat molemmat maaliskuun ensimmäisellä viikolla pidettyyn foorumiin. kokoontua keskustelemaan viimeisimmistä asioista ja tekemään tarvittavia lakimuutoksia.
Wang Pengjie, NPCC:n jäsen, perehtyi valtion ylläpitämän digitaalisen omaisuuden kaupankäyntialustan näkymiin sekä aloitti koulutusprojekteja lohkoketjusta ja kryptovaluutoista Kiinassa. Ehdotettu alusta edellyttäisi kuitenkin todennettua tiliä kaupankäynnin mahdollistamiseksi.
”Aiheeseen liittyvien säännösten luomisen sekä Kiinan keskuspankin (PBoC) ja Kiinan arvopaperimarkkinoiden sääntelykomitean (CSRC) yhteistyön myötä säännelty ja tehokas kryptovaluutanvaihtoalusta toimisi muodollisena tapana yrityksille kerätä varoja (kautta ICO:t) ja sijoittajat pitämään digitaalista omaisuuttaan ja saavuttamaan pääoman arvonnousu” Otteita Wang Pengjien esityksestä Two Sessions -tapahtumassa.
Marssi kohti Blockchain Nationia
Hallitukset ja keskuspankit ympäri maailmaa ovat kamppailleet kryptovaluuttojen kasvavan suosion kanssa. mutta yksi asia on varma, kaikki ovat omaksuneet lohkoketjun.
Kryptovaluuttojen tukahduttamisesta huolimatta lohkoketju on saavuttanut suosiota ja käyttöönottoa eri tasoilla. Kiinan hallitus on tukenut blockchain-aloitteita ja omaksunut teknologian. Itse asiassa Kiinan keskuspankki (PBoC) on työskennellyt digitaalisen valuutan parissa ja tehnyt tekoja joidenkin maan liikepankkien kanssa. Vielä ei ole vahvistettu, hajautetaanko digitaalinen valuutta ja tarjoaako kryptovaluutan ominaisuuksia, kuten nimettömyyden ja muuttumattomuuden. Ei olisi yllätys, jos se osoittautuu vain digitaaliseksi Kiinan yuaniksi, koska nimettömyys on viimeinen asia, jonka Kiina haluaa maassaan. Kuitenkin digitaaliseen valuuttaan, joka on luotu Kiinan yuanin läheiseksi korvikkeeksi, sovelletaan nykyistä rahapolitiikkaa ja lakeja.
Kiinan keskuspankin pääjohtaja Zhou Xiaochuan. Lähde: CNBC
”Monet kryptovaluutat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, mikä voi tuoda merkittäviä kielteisiä vaikutuksia kuluttajiin ja yksityissijoittajiin. Emme pidä (kryptovaluutta)tuotteista, jotka hyödyntävät valtavaa mahdollisuutta spekulointiin, joka antaa ihmisille illuusion rikastumisesta yhdessä yössä” Otteita aiheesta Zhou Xiaochuanin haastattelu perjantaina 9. maaliskuuta.
Kiinan keskuspankin pääjohtaja Zhou Xiaochuan kritisoi tiedotusvälineissä perjantaina 9. maaliskuuta kryptovaluuttaprojekteja, jotka hyödynsivät krypto-buumia käteistämiseen ja markkinoiden keinotteluun. Hän totesi myös, että digitaalisen valuutan kehittäminen on ”teknologisesti väistämätöntä”
Alueellisella tasolla monet kiinalaiset kaupungit ovat ajaneet blockchain-aloitteita edistääkseen kasvua alueellaan. Hangzhou, joka tunnetaan Alibaban pääkonttorista, on ilmoittanut lohkoketjuteknologian olevan yksi kaupungin tärkeimmistä prioriteeteista vuonna 2018. Chengdun kaupungin paikallishallinnolle on myös ehdotettu inkubaatiokeskuksen rakentamista edistämään lohkoketjuteknologian käyttöönottoa. kaupungin rahoituspalveluista.
Paikalliset monialayritykset, kuten Tencent ja Alibaba, ovat myös solmineet kumppanuuksia lohkoketjuyritysten kanssa tai aloittaneet projekteja yksin. Blockchain-yritykset, kuten VeChain, ovat myös solmineet useita kumppanuuksia kiinalaisten yritysten kanssa parantaakseen toimitusketjun läpinäkyvyyttä Kiinassa.
Kaikki vihjeet viittaavat siihen tosiasiaan, että Kiina pyrkii kohti lohkoketjukansaa. Kiina on aina suhtautunut avoimesti uusiin teknologioihin, kuten mobiilimaksamiseen ja tekoälyyn. Tästä lähtien Kiina on epäilemättä ensimmäinen lohkoketjua käyttävä maa. Näemmekö Kiinan hallituksen perääntyvän ja antavanko kansalaisten käydä kauppaa uudelleen? Todennäköisesti, kun markkinat ovat kypsyneet ja vähemmän epävakaat, mutta ei ehdottomasti vuonna 2018.