Teknologia on kehittynyt huimin harppauksin viime vuosien aikana. Tämä lienee aikakauttamme selvimmin määrittävistä tekijöistä: tekniikan kehitys on muuttanut niin työmme kuin myös vapaa-aikamme. Vapaa-ajalla suurimmat muutokset ovat liittyneet viihteen digitalisoitumiseen. Katselemme elokuvat ja sarjat Netflixin kaltaisesta palvelusta ja kuuntelemme musiikkia Spotifysta ja vastaavista. Tämä kehitys on tarkoittanut sitä, että fyysisiä Cd-levyjä, DVD:tä tai Blu-rayta ei myydä läheskään aiempaa vastaavissa määrin. Musiikki, sarja ja elokuvat ovat siirtyneet striimattavaksi nettiin. Keskeisessä roolissa tässä muutoksessa on ollut etenkin internetyhteyksien nopeutuminen ja parantuminen. Se saattaa muuttaa myös pelaamisen.

Woman, Virtual Reality, Game, Clouds, Ar

Nopeat yhteydet muuttavat viihteen

Vanhoilla puhelimilla ei voinut tehdä juuri muuta, kuin soittaa ja myöhemmin lisäksi lähettää tekstiviestejä sekä pelata matopelejä. Puhelimet kehittyivät käsi kädessä verkkoyhteyksien kanssa. Tämä muutti viihteen kokonaan: pian älykännykän omistaja saattoi pelata pelejä mobiililaitteellaan ja myös kasinokokemus oli mahdollista saavuttaa virtuaalisesti. Enää ei tarvinnut pakata matkalaukkuja ja suunnata pelaamisen ystävien suosimiin matkakohteisiin. Tosin jos olet innokas matkailija, se on myös mahdollista ja melko helppoa. Keskeisessä roolissa tässä kehityksessä oli verkkoyhteyksien parantuminen. GSM:stä siirryttiin vauhdilla 3G-yhteyksiin. Sitä seurasi 4G ja olemme vaiheessa, jossa 5G on tulossa yhä enemmän ja enemmän osaksi arkeamme. Sillä on mahdollisesti monenlaisia seurauksia, joista yksi on pelaamisen uudet muodot, tarkemmin sanottuna pilvipelaaminen.

Mikä on 5G?

Ennen kuin selvitämme 5G:n vaikutuksia pelaamiseen, on hyvä käydä läpi, että mitä 5G-yhteyksillä tarkalleen tarkoitetaan. Ensimmäinen käytännön hyöty tavalliselle tallaajalle on se, että 5G tekee nettiyhteyksistä nopeampia. On puhuttu noin kymmenkertaisista nopeuksista aiempaan verrattuna. 5G tulee hyödyttämään myös ihmisiä, jotka eivät siirtyisi itse 5G:n käyttäjiksi, sillä kun massiivisia määriä dataa käyttävät ihmiset siirtyvät 5G:n puolelle, 4G:n käyttäjille jää enemmän tilaa.

Toinen keskeinen 5G:n ominaisuus on se, että sen kapasiteetti on jopa kymmenkertainen verrattuna aiemman teknologian kapasiteettiin. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti ilmaistuna sitä, että yksi 5G verkon tukiasema pystyy palvelemaan entistä useampaa netin käyttäjää, kun he katsovat korkealaatuisia videoita. Tämä tarkoittaa myös videoiden entistä sujuvampaa toistamista niitä toistavilla laitteilla. Tärkeä ominaisuus 5G:ssä on myös se, että sen viive on aiempaa lyhyempi ja tämä on keskeisessä roolissa, kun puhutaan pilvipelaamisesta.

Mitä se pilvipelaaminen sitten on?

Moni saattaa pohtia, että mitä pilvipelaamisella tarkoitetaan. Rajusti yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että pilvipelaaminen on pelaamiselle sitä, mitä Netflix on elokuville ja sarjoille: enää ei osteta fyysistä pelikonetta tai peliä vaan peli striimataan elokuvien tapaan netistä näytölle. Ihmiset eivät siis enää tarvitse fyysistä tietokonetta tai konsolia pelaamiseen. Pelit voidaan striimata käytännössä mille tahansa näytölle internetin suurilta palvelinkeskuksilta ja pelaaminen puolestaan tapahtuu näyttöön liitetyn ohjaimen avulla. Kyseessä on siis iso muutos aiempaan.

Mitä hyötyjä, mikä selittäisi suosion kasvun?

Monelle ajatus pilvipelaamisesta ja rakkaan tietokoneen tai PlayStationin jättämisestä saattaa tuntua oudolta. Pilvipelaamisella on kuitenkin selkeitä valtteja perinteiseen pelaamiseen verrattuna. Ensinnäkin uusien ja tehokkaiden 5G-yhteyksien ansiosta viive, joka on aiemmin ollut mobiilipelaamisen ongelmana, katoaa lähes kokonaan. Mobiilipeleissä oli aiemmin rajattava mm. sitä, kuinka monta pelaajaa saattoi olla näytöllä. Tässä oli kysymys viiveestä, joka syntyy palvelinkoneen ja laitteiden välille. Uuden teknologian ansiosta tämä viive putoaa lähes olemattomaksi. Tämä tarkoittaa siis entistä sujuvampaa pelikokemusta.

Toinen keskeinen hyöty pilvipelien suhteen on, että se tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia pelien suunnitteluun. Käytännössä kapasiteettia on tarjolla enemmän, kuin koskaan millään aiemmalla laitteella. Pilven ansiosta tallennustilaa on oikeastaan rajattomasti ja tämä tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia pelinkehittäjille. He pystyvät luomaan avoimia maailmoja, joiden yksityiskohdat ovat ennennäkemättömiä. Avoimista maailmoista on myös mahdollista luoda aiempaa syvempiä. Nämä kaikki takaavat entistä realistisemman ja nautinnollisemman pelikokemuksen.

Isot tekijät mukana

Yksi pilvipelaamisen valtti on varmasti se, että se on houkutellut mukaan todella isoja tekijöitä. Tavalla tai toisella mukana ovat esimerkiksi Microsoft, Amazon, Huawei, Electronic Arts, Ubisoft, Nvidia, Sony ja Google. Tämä herättää varmasti pelaajien mielenkiintoa, mutta toisaalta myös luottamusta pilvipelaamisen suhteen: mikäli siihen uskovat alan isot toimijat, on siihen tutustuminen varmasti myös kokeilemisen arvoista. Kokonaisuutena pilvipelaaminen kuulostaa erittäin hyvältä ja houkuttelevalta paketilta. Sen suosio on kasvussa, mutta esimerkiksi Googlen pilvipelipalvelun yllä oli kysymysmerkkejä vielä jokin aika sitten.